Pristup informacijama

Nedjelja, 01 Prosinac 2013 21:51

Pravo na pristup informacijama koje posjeduje Razvojna agencija Ličko – senjske županije - LIRA uređeno je Zakonom o pravu na pristup informacijama („Narodne novine“ broj 25/13). Zakonom se propisuju načela prava na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija, ograničenja prava na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija te postupak za ostvarivanje i zaštitu prava na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija.

Informacije koje posjeduju, raspolažu ili nadziru tijela javne vlasti, sukladno odredbama Zakona, trebaju biti dostupne svim fizičkim i pravnim osobama koje zahtijevaju pristup informacijama.

Tijelo javne vlasti obvezno je radi osiguravanja prava na pristup informacijama donijeti odluku kojom će odrediti posebnu službenu osobu mjerodavnu za rješavanje ostvarivanja prava na pristup informacijama – službenika za informiranje.

Službenik za informiranje:

• obavlja poslove rješavanja pojedinačnih zahtjeva i redovitog objavljivanja informacija, sukladno svom unutarnjem ustroju,
• unapređuje način obrade, klasificiranja, čuvanja i objavljivanja informacija koje su sadržane u službenim dokumentima koji se odnose na rad tijela javne vlasti,
• osigurava neophodnu pomoć podnositeljima zahtjeva u vezi s ostvarivanjem prava utvrđenih ovim Zakonom.

Zahtjev za pravo na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija se podnosi Razvojnoj agenciji LIRA-i:

• putem telefona
• putem faxa
• putem elektroničke pošte
• poštom ili osobno na adresu: Razvojna agencija Ličko-senjske županije, Kaniška 55, 53000 Gospić od 07,00 do 15,00 sati.

Službenik za informiranje: Ante Biondić, dipl.iur.
e-mail adresa: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
telefon: 053/615 435
telefax: 053/658-010

Prilikom podnošenja zahtjeva nije potrebno platiti dodatnu naknadu za obrazac.

 

U skladu s člankom 19. stavkom 2. Zakona o pravu na pristup informacijama („Narodne novine“ br. 25/13) Razvojna agencija Ličko-senjske županije - LIRA ima pravo na naknadu stvarnih materijalnih troškova koji nastanu pružanjem informacije korisnika prava na pristup informaciji i ponovnu uporabu informacije, kao i na naknadu troškova tražene informacije, koja se naplaćuje sukladno Kriterijima za određivanje visine naknade stvarnih i materijalnih troškova i troškova dostave informacije („Narodne novine“ broj 12/14) propisanima od strane Povjerenika za informiranje.

Pregledano 2051 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)