Projekt prekogranične suradnje EXCOVER
Doživimo, otkrijmo i vrjednujmo skrivena blaga gradova i ostalih lokaliteta jadranskog područja

Italija i Hrvatska prepune su malih gradova koji imaju bogatu kulturnu i prirodnu baštinu, a koji unatoč velikom potencijalu posjećuje mali broj turista – zato, upoznajmo se s projektom EXCOVER. Projekt je financiran kroz INTERREG program prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014.-2020., a ukupna mu je vrijednost 2.474.876,05 € od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 2.103.644,64 €.

Javna ustanova Razvojna agencija Ličko-senjske županije – LIRA vodeći je partner na projektu u kojem sudjeluje još 12 partnera iz Italije i Hrvatske.

Cilj je identificirati inovativne načine za rješavanje ograničenja turističkog razvoja malih gradova s brojnim lokalnim dobrima, ali sa slabim turističkim tokovima. Projektom se želi doprinijeti ravnomjernijem rasporedu turista te rasteretiti područja prevelike koncentracije turista smještena uglavnom na obali. Ova nepravilnost povezana je s nedostatkom adekvatnog lanca turističke ponude. Rezultati projekta su uspostava efikasnog turističkog sustava koji će lokalno stanovništvo usmjeriti na korištenje vlastitih sredstava i vještina te brendiranje novih destinacija. Cilj se želi postići boljim i učinkovitijim marketingom i sudjelovanjem lokalnog stanovništva. Projektom se razvija strategija koja ne zahtjeva velika ulaganja i omogućuje održivo korištenje resursa.

Upravo u Ličko – senjskoj županiji nisu dovoljno iskorišteni i promovirani svi prirodni i kulturni aspekti manjih mjesta. Stoga, vodeći partner LIRA kroz projekt radi na unapređenju turizma i turističke ponude u Gradu Gospiću, Općini Perušić i Općini Lovinac.

Više o projektu možete saznati na Internet stranici projekta https://www.italy-croatia.eu/web/excover