GUSTI - Studijsko Putovanje "Lands of Fasano"  (26. veljače – 1. ožujka 2025.)

Uzbudljivo studijsko putovanje "Lands of Fasano" organizirano je u sklopu projekta GUSTI - Gastro UpScaled Tourist Itinerary in rural regions of Croatia and Italy , s ciljem istraživanja održivog gastro-turizma i razmjene znanja o najboljim praksama u turizmu i gastronomiji. Tijekom četiri dana, sudionici iz partnerskih regija, uključujući predstavnike nositelja projekta, Ličko-senjske županije, te dionike ispred Zavoda za zapošljavanje – PU Gospić, imali su priliku uroniti u bogatu baštinu Apulije, posjetiti drevne arheološke lokalitete, sudjelovati u kulinarskim radionicama i uživati u vrhunskoj eno-gastronomskoj ponudi.

Putovanje je izravno doprinijelo ostvarivanju projektnih ciljeva, rezultata i isporučevina, posebno D.2.2.1 Organizacija studijskih posjeta, omogućujući razmjenu iskustava i inovativnih pristupa održivom turizmu. Projekt GUSTI stavlja kulinarska iskustva u središte održivog razvoja, koristeći ih kao alat za smanjenje otpada od hrane, unapređenje poljoprivrednih praksi te promociju lokalne i organske hrane. Ovakve inicijative ne samo da pridonose ekonomskom rastu, već i jačaju socijalnu uključenost, pokazujući kako gastronomija može biti pokretač pozitivnih promjena u lokalnim zajednicama.

Prvi dan – 26. veljače

Studijsko putovanje započelo je okupljanjem sudionika na Piazza Ciaia, ispred gradske vijećnice Fasana, odakle su krenuli prema transfer autobusu. Prva avantura uključivala je vožnju Twizy električnim vozilima kroz Park Obalnih Dina, pružajući jedinstveno iskustvo istraživanja ovog zaštićenog područja na ekološki prihvatljiv način.

Prva postaja bila je La Casa del Mare u lokalitetu Pilone (Ostuni), gdje su sudionici imali priliku upoznati se s konceptom organske akvakulture Fiume Morelli.

Put je zatim nastavljen Bijelom cestom, prolazeći pored monumentalnih maslina, od kojih su neke starije i više od 1.000 godina, te dolaskom do Dolmena Montalbano, drevne megalitske strukture koja svjedoči o dugoj i bogatoj povijesti ovog kraja.

Za ručak je organiziran posjet Masseria Eccellenza, gdje su sudionici sudjelovali u radionici izrade svježe mozzarelle i uživali u laganom ručku s domaćim delicijama naglašavajući važnost tradicionalne gastronomske baštine.

Poslijepodnevni dio programa održan je u Masseria Pezze d'Aglio, gdje je organiziran tečaj degustacije ekstra djevičanskog maslinovog ulja u autentičnom podzemnom mlinu. Nakon toga, sudionici su imali priliku razgledati moderni pogon za proizvodnju i punjenje ulja, upoznavajući se s cijelim procesom prerade ove dragocjene namirnice.


Drugi dan – 27. veljače

Drugi dan studijskog putovanja započeo je posjetom Azienda Agricola Lapietra u Monopoliju, poljoprivrednom imanju poznatom po inovativnim metodama uzgoja rajčice u hidroponskom sustavu. Posebnu pažnju privukla je njihova proizvodnja rajčica bez nikla, što predstavlja značajan iskorak u zdravoj prehrani i prilagođavanju potrebama potrošača s prehrambenim intolerancijama.

Sljedeća postaja bila je Ortofrutticola Egnatia, gdje su sudionici imali priliku upoznati se s cjelokupnim procesom uzgoja, pakiranja i distribucije svježeg povrća, ključnim za osiguravanje kvalitete i održivosti u prehrambenom lancu.

Poslijepodne je bilo rezervirano za BTM – Business Tourism Management Event u Bariju, gdje smo sudjelovali na susretu s Alfredom de Liguorijem, marketing menadžerom PUGLIAPROMOZIONE, Regionalne turističke agencije Apulije. Ovaj segment omogućio je pripremu za Okrugli stol gastro-diplomata.

Treći dan – 28. veljače

Treći dan studijskog putovanja bio je posvećen istraživanju arheološke baštine Egnazije, jednog od najznačajnijih rimskih i pretpovijesnih nalazišta u Apuliji.

Vodič Flo Tanzarella proveo je sudionike kroz Nacionalni muzej Egnazije i Arheološki park, pružajući uvid u bogatu povijest ovog područja. Ovaj posjet pružio je vrijedne uvide u kulturno nasljeđe regije, doprinoseći izradi D.2.2.2 Smjernica o prikupljenom znanju i praksama, koje će služiti kao temelj za daljnju razmjenu iskustava i primjenu dobrih praksi.

Poslijepodnevni dio programa uključivao je posjet Centro Ortofrutticolo Mediterraneo, gdje su sudionici imali priliku svjedočiti dinamičnom procesu trgovine svježim voćem i povrćem, koji igra ključnu ulogu u lokalnoj ekonomiji.

Slijedio je ručak u Masseria Calderesi, uz radionicu pripreme panzerotta, tradicionalnog apulijskog specijaliteta naglašavajući važnost prijenosa znanja o autohtonoj kuhinji.

Dan je zaključen u Masseria San Lorenzo Resort, gdje je organizirana radionica tradicionalnog plesa i glazbe Apulije. Ova kulturna aktivnost dodatno je obogatila iskustvo sudionika, omogućujući im dublje razumijevanje lokalne tradicije i njezine povezanosti s gastronomijom i turizmom.

Četvrti dan – 1. ožujka

Posljednji dan studijskog putovanja bio je posvećen istraživanju povijesnog centra Fasana. Sudionici su posjetili Crkvu Vitezova Malteškog reda, Muzej kuće Fasanese i Palazzo Pezzolla, stječući uvid u bogatu kulturnu i povijesnu baštinu ovog područja.

Ova aktivnost pridonijet će Izradi prekograničnog vodiča omogućujući prikupljanje relevantnih informacija za promociju lokalnih znamenitosti u kontekstu održivog turizma.

Za završetak putovanja organiziran je oproštajni ručak u Trattoria del Portico, gdje su sudionici još jednom uživali u autentičnim specijalitetima Apulije, zaokružujući ovo bogato gastronomsko i kulturno iskustvo.

Zaključak

Studijsko putovanje "Lands of Fasano" pružilo je sudionicima jedinstvenu priliku za istraživanje prirodnih ljepota, gastronomske tradicije, kulturne baštine i inovativnih praksi u okviru projekta GUSTI. Kroz niz aktivnosti, uključujući radionice, degustacije i stručna vođenja, putovanje je omogućilo implementaciju ključnih projektnih zadataka, pridonoseći razmjeni znanja i dobrih praksi u održivom gastro-turizmu. Stečena iskustva i prikupljeni podaci poslužit će kao temelj za daljnje aktivnosti i razvoj prekograničnih inicijativa, s ciljem unapređenja turističke ponude u regijama partnera.

Više o projektu pratite na Službenoj stranici projekta