
U dvorani za sastanke Ličko-senjske županije, u četvrtak 20. ožujka 2025. godine u sklopu projekta GUSTI održan je sastanak s ključnim dionicima projekta s ciljem razvoja održivog gastroturizma na području Ličko-senjske županije.
Sastanak je okupio predstavnike Ličko-senjske županije, Razvojne agencije Ličko-senjske županije LIRA-e, Razvojnog centra Ličko-senjske županije, Lika Destination-a, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – područni ured Gospić, Hrvatske obrtničke komore Ličko-senjske županije, OPG-a Latibula i CISSA-e.
Sastanak je započeo uvodnim obraćanjem Jasne Orešković Brkljačić, zamjenice župana, koja je ujedno i voditeljica projekta. Nakon uvodnog obraćanja pozdravila je sudionike i predstavila ciljeve projekta. Zatim je Marina Rukavina, ispred Razvojne agenije Ličko-senjske županije LIRA-e, u ulozi stručne pomoći u provedbi projekta, održala prezentaciju o samom projektu GUSTI, njegovim specifičnim ciljevima, ulozi dionika, planiranim aktivnostima te mogućnostima za razvoj i unaprjeđenje gastroturističke ponude na području Ličko-senjske županije.
Sudionici su istaknuli veliki potencijal Ličko-senjske županije za razvoj gastroturizma, ali i izazove poput slabe povezanosti lokalnih proizvođača s ugostiteljima i turističkim sektorom, nedostatka radne snage te administrativnih prepreka za male poduzetnike. Poseban naglasak stavljen je na važnost održivog razvoja kroz ekološku proizvodnju i certificiranje domaćih proizvoda, kao i na potrebu za boljom koordinacijom svih aktera.
Razmotreni su prijedlozi za jačanje suradnje između privatnog i javnog sektora te poboljšanje distribucijskih kanala za lokalne proizvode. Također, sudionici su podržali ideju organizacije gastro-turističkih ruta, edukacija i manifestacija koje bi dodatno promovirale regiju kao atraktivnu destinaciju.
Sastanak je završen zaključkom da je Ličko-senjska županija bogata autentičnim proizvodima i tradicijom, ali da je potrebno intenzivirati aktivnosti kako bi se taj potencijal u potpunosti iskoristio. U narednom razdoblju planirane su radionice, ankete i druge aktivnosti koje će doprinijeti snažnijem povezivanju dionika te razvoju inovativnih i održivih poslovnih modela u gastronomiji.
Dogovoreno je da će se sastanci održavati i u budućnosti kako bi se kontinuirano pratila provedba projekta i osigurao zajednički napredak. Također, u buduće aktivnosti planira se uključiti još veći broj dionika, poput OPG-ova, iznajmljivača, ugostitelja i ostalih subjekata koji mogu doprinijeti razvoju gastroturizma u Ličko-senjskoj županiji.
Više o projektu na: https://www.italy-croatia.eu/web/gusti