
Dana 23.5.2024. godine održan je online sastanak za projekt "ECOFOODCYCLE - Reducing Food Waste and its Environmental Footprint through Sustainable Food Systems ".
Cilj ovog projekta je procijeniti nastanak i količine otpada od hrane te njegov utjecaj na okoliš, identificirati pravne okvire, učiti iz najboljih praksi te razviti model uključivanja dionika kako bi se smanjio navedeni otpad. Nadalje, cilj je testirati rješenja za smanjenje otpada od hrane putem online platforme i regionalnih pilot projekata, stvarajući prekograničnu mrežu za učinkovito i održivo smanjenje otpada. A također, projekt ima za cilj I promicati održive prehrambene prakse u Jadranskoj regiji, uključiti dionike i podići svijest o otpadu od hrane za trajan utjecaj na održivost.
Na sastanku su predstavljeni projektni partneri, pridruženi partneri te njihove aktivnosti. Na sastanku se razgovaralo o fazi u kojoj se projekt nalazi, važnosti komunikacije i komunikacijskih alata, procesu izvještavanja, mogućim izmjenema u projektu te je spomenuta organizacija potencijalnih budućih sastanaka u sklopu projekta.
Sudionici su također dogovorili i daljnje korake kako bi osigurali uspješnu provedbu projekta.
Ovakav projekt pomaže u smanjenju otpada od hrane, zaštiti okoliša i poticanju održivog korištenja resursa te ekonomskih ušteda. Podiže svijest i educira zajednice o važnosti održivih praksi dok jača prekograničnu suradnju i podržava EU strategije za klimatsku neutralnost.
Radujemo se daljnjoj provedbi i pozivamo sve zainteresirane da prate napredak istog na službenoj web stranici projekta: https://www.italy-croatia.eu/web/ecofoodcycle