U Šibeniku je od 7.- 9. prosinca 2023. održana konferencija „Dani regionalnog razvoja i EU fondova“ pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Program konferencije ove je godine bio usmjeren na puno desetljeće Republike Hrvatske u Europskoj uniji te korištenje EU fondova i provedene EU projekte, mogućnosti financiranja i razmjenu iskustava.

JU Razvojna agencija Ličko-senjske županije LIRA kao regionalni koordinator i aktivni dionik u procesu regionalnog razvoja Ličko-senjske županije prisustvovala je konferenciji, a ravnatelju Andriji Brkljačiću uručen je Sporazum za dodjelu bespovratnih sredstava za tehničku pomoć od ministra Šime Erlića, ispred Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Navedeni Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava mehanizam je za nastavak uspješnog provođenja kohezijske politike i njenih ciljeva, a odnosi se na financijsko razdoblje od dvije godine ( 2024./2025.), pri čemu se JU Razvojnoj agenciji Ličko-senjske županije LIRA-i osigurava 560.903,93 EUR bespovratnih sredstava za provedbu aktivnosti jačanja kapaciteta na regionalnoj i lokalnoj razini te nastavljanje pružanja stručne pomoći u pripremi i provedbi razvojnih projekata, te provedbi redovnih informativnih aktivnosti potencijalnim korisnicima o mogućnostima financiranja iz EU fondova.

JU Razvojna agencija Ličko-senjske županije upravo završava sa istim takvim projektom tehničke pomoći „Prilika za razvoj „ za razdoblje od 2019.-2023., koji je rezultirao jačanjem kapaciteta i provedbom brojnih razvojnih projekata, te se očekuje odobravanje više desetaka predanih projekata koji se nalaze se u procesu evaluacije.

Dodjela sredstava iz navedenog Sporazuma vjetar je u leđa za daljnji uspješan rad JU Razvojne agencije Ličko-senjske županije LIRA u provođenju aktivnosti regionalnog razvoja s novim projektima i suradnjama kroz korištenje sredstava iz EU fondova.