
“Reducing Food Waste and its Environmental Footprint through Sustainable Food Systems”
Početak projekta: 01/04/2024
Završetak projekta: 30/09/2026
Ukupni budžet: 2.277.999,99 €
8 partnera na projektu - 4 iz Hrvatske, a 4 iz Italije:
- Vodeći partner: Javna ustanova Razvojna agencija Ličko-senjske županije - LIRA
Partneri na projektu:
- Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije
- Razvojna agencija ZADRA NOVA
- Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci
- Venecijanski klaster
- ECAMRICERT S.R.L.
- Sveučilište u Foggi
- CNA Abruzzo
Pridruženi partner na projektu je Trgovačko-ugostiteljska škola u Karlovcu.
Vrsta projekta: Standardni projekt
O projektu
Projekt ECOFOODCYCLE bavi se problemom otpada od hrane, kao jednim od značajnih uzročnika onečišćenja okoliša i klimatskih promjena. U središtu projekta je prekogranična suradnja kako bi se učinkovito provele strategije sprječavanja i smanjenja otpada. Naime, otpad od hrane ne samo da troši prirodne resurse već i stvara emisije metana, snažnog stakleničkog plina.
Izazovi s kojima se suočavamo uključuju nedostatak koordiniranih političkih strategija, obrazovnih programa i promjena u ponašanju usmjerenih na smanjenje otpada od hrane. ECOFOODCYCLE ima za cilj promicanje održivih praksi diljem Jadrana kroz pilot aktivnosti, kampanje za podizanje svijesti te povezivanje svih dionika u snažnu mrežu. Inovativnim pristupom integriramo prevenciju i upravljanje otpadom, slijedeći EU-ovu hijerarhiju otpada.
Prekogranična suradnja ključna je za dijeljenje znanja, najboljih praksi i ostvarivanje trajnih ekoloških i ekonomskih koristi u programskom području.
Projekt se sufinancira iz Programa prekogranične suradnje INTERREG VI-A Italija – Hrvatska 2021. – 2027.
Pratite novosti o napretku projekta ECOFOODCYCLE na službenoj web stranici: https://www.italy-croatia.eu/web/ecofoodcycle